Światowy Dzień Pszczół - 20 maja 2021. 

Co produkują pszczoły Światowy Dzień Pszczół obchodzony jest od 2013 roku.
Jego celem jest ochrona tych owadów przed wyginięciem. To byłaby tragedia także dla ludzi, bowiem zgodnie ze słowami Einsteina, kiedy znikną pszczoły, człowiekowi pozostaną jeszcze tylko cztery lata życia. Co produkują pszczoły?
W 2017 roku ONZ uchwalono dzień 20 maja Światowym Dniem Pszczoły
ys i wojny.
 
5b6aa5632eb86 o small
 
 
Jeśli znikną pszczoły, człowiekowi pozostaną jeszcze cztery lata życia (Albert Einstein)
 
Celem Światowego Dnia Pszczół jest podkreślenie znaczenia tych owadów dla pozyskiwania żywności oraz zwrócenie uwagi na występujące wobec nich liczne zagrożenia we współczesnym świecie.

20 maja obchodzony jest Światowy Dzień Pszczół. Został on ustanowiony w 2018 roku przez ONZ z inicjatywy Słowenii. Święto pokrywa się z dniem urodzin (20 maja 1734 roku) Antona Janšy – XVIII-wiecznego pioniera nowoczesnego pszczelarstwa, pochodzącego właśnie ze Słowenii. Celem Światowego Dnia Pszczół jest podkreślenie znaczenia tych owadów dla pozyskiwania żywności oraz zwrócenie uwagi na występujące wobec nich liczne zagrożenia we współczesnym świecie.

Na żółtym tle pszczoły i kwiatki. Po środku napis: Światowy Dzień Pszczół.
W ostatnich latach następuje niestety zmniejszenie populacji pszczół. Powodem tego są głównie – nadmierne oraz nieprawidłowe stosowanie środków ochrony roślin i nawozów, coraz większe zanieczyszczenie środowiska i niekorzystne zmiany klimatu.
Nie tylko miód
W Polsce występuje blisko 500 gatunków pszczół. Najbardziej znana jest pszczoła miodna. Pszczoły miodne zbierając nektar i pyłek kwiatów, który jest ich pożywieniem, jednocześnie zapylają rośliny owadopylne. Prowadzone przez nie zapylanie roślin jest jednym z najważniejszych czynników plonotwórczych. Pszczoła miodna, oprócz przyczyniania się do znacznego zwiększenia plonów rolników, wytwarza jednocześnie cenne produkty pszczele, tj.: miód, wosk, pierzgę, propolis, mleczko i jad pszczeli.
„Pracowity, jak pszczoła”
Najbardziej rekordowe zbiory miodu w naszym kraju w ostatnich latach miały miejsce w 2015 r. Wówczas zebrano w Polsce 22 tys. ton miodu.
Według badań statystycznych, spożycie miodu w Polsce wynosi średnio około 0,4 kg rocznie na 1 mieszkańca. To zdecydowanie za mało – twierdzą specjaliści z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej i jako przykład podają sąsiednie Niemcy, gdzie ten wskaźnik wynosi prawie 3-krotnie więcej. Co ciekawe – najwięcej miodu w naszym kraju spożywają renciści i emeryci, a najmniej… rolnicy.
 
oprac.: Jerzy Górko
red.: Anna Augustynowicz
 
Co produkują pszczoły?
miód
propolis-kit pszczeli
pyłek kwiatowy
wosk
pierzgę
mleczko pszczele
Z miodem jak i z innymi produktami nie należy przesadzać. Wystarczy łyżka dziennie. Wszystkie produkty pszczele są bardziej przyswajalne po uprzednim rozpuszczeniu w wodzie w temperaturze nieprzekraczającej 35 - 40 stopni. Wyższa temperatura zabija właściwości i zmienia jego smak (przypomina cukier). Przed miodem należy postawić mniej popularny pyłek kwiatowy – białko odżywcze (właściwości regenerujące organizm) oraz propolis (kit pszczeli)
Główne rodzaje miodów:
miód spadziowy,
miód gryczany,
miód rzepakowy,
miód akacjowy,
miód lipowy,
miód wrzosowy,
miód wielokwiatowy.
Pyłek kwiatowy
Pyłek kwiatowy ma działanie antybakteryjne, odżywcze, odtruwające. Obniza poziom cholesterolu, powoduje wzrost hemoglobiny i przyrost czerwonych ciałek krwi. Zwiększa wydzielanie insuliny powodując obniżenie poziomu cukru we krwi.
 
Znajduje zastosowanie w przypadku:
wyczerpania psychicznego i fizycznego
wzmożonego wysiłku fizycznego (ciężka praca,sport)
przy obniżonej odporności:
 anemii
cukrzycy
miażdzycy
chorobach wątroby (zatrucia)
wstanach zapalnych i przerostu gruczołu krokowego
nadmiernym wypadaniu włosów
w stanach niedoboru pokarmowego