8 sierpnia obchodzimy Wielki Dzień Pszczół. Są one starsze od dinozaurów, a bez ich pomocy nie mielibyśmy co jeść... Pszczoły, bo to o nich mowa, od wieków są cenione i jednocześnie niedoceniane. Prawie każdego dnia słyszymy o zatruciach tych pożytecznych owadów. A przecież bez nich i my zginiemy.Albert Einstein miał powiedzieć:
kiedy z powierzchni ziemi znikną pszczoły, to człowiekowi pozostaną już najwyżej cztery lata życia.
Inni mówią, że powiedział to Noblista, literat Maurice Maeterlinck. Bez względu na to, kto wypowiedział trą ważną sentencję najważniejsze jest jedno - abyśmy głęboko wzięli ją sobie do serca.
Naukowcy twierdzą, że owady zapylające pojawiły się na Ziemi wtedy, gdy pojawiły się na naszej planecie pierwsze kwiaty. Są badania mówiące o tym, iż kwiaty lądowe zdolne do wytwarzania pyłku i nektaru pojawiły się na Ziemi ok. 110 mln. lat temu. Zapewne wtedy pojawiły się na Ziemi pierwsze owady zapylające. Prapszczoły przetrwały wyginięcie dinozaurów i wszystkie zmiany klimatu, jakie na przestrzeni milionów lat dosięgały Ziemię.
Pszczoła - pomocnik rolnika
Dziś pszczoły są najlepszymi pomocnikami rolników. Zapylając kwiaty drzew owocowych czy rzepak dbają o nasze dobre dobre plony. Jednocześnie wytwarzane przez nie naturalne produkty są naturalnymi skarbami wspierającymi zdrowie.
Propolis, czyli kit pszczeli w medycynie ludowej od dawna był stosowany jako środek bakteriobójczy, przeciwwirusowy i przeciwgrzybiczny. Ponadto używano go do regeneracji skóry i do miejscowych znieczuleń. Dzisiaj właściwości propolisu nadal są wykorzystywane. Używany jest nawet we współczesnej farmakologii. Jeszcze więcej korzyści przypisuje się najpopularniejszemu produktowi pszczelemu, jakim jest miód.
Miód wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne - niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Do tego miód świetnie sprawdza się jako kosmetyk.
Najpopularniejszy jest miód wielokwiatowy. Jednak smak, zapach i właściwości prozdrowotne miodu zależą od kwiatów, z których został pozyskany nektar.
Miód spadziowy powstaje z soku niektórych drzew, m.in. świerka, jodły, sosny, modrzewia, klonu, dębu, brzozy, buka, wierzby, głogu. Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, dlatego też dobrze wpływa na przeziębienia i poważniejsze choroby np. zapalenie płuc.
Miód gryczany pozyskiwany jest przez pszczoły z nektaru gryki zwyczajnej. Jest jednym z najciemniejszych miodów – ma barwę od ciemnobrunatnej do prawie czarnej. W tradycji ludowej stosowany jest w prewencji i leczeniu schorzeń układu krążenia, szczególnie na tle miażdżycowym. Przyspiesza gojenie ran.
Miód rzepakowy pozyskiwany jest przez pszczoły z nektaru i pyłku kwitnącego rzepaku. Ma bardzo jasny słomkowy kolor, a po krystalizacji prawie biały.
Miód akacjowy produkowany jest przez pszczoły w czasie kwitnienia robinii akacjowej. Wśród miodów jest najsłodszy, dlatego jest bardzo lubiany przez dzieci. Odżywia i regeneruje nasz organizm w stanach zmęczenia umysłowego i fizycznego.
Miód lipowy jest pozyskiwany przez pszczoły z nektaru lipy drobnolistnej i szerokolistnej. Jest uważany za naturalny antybiotyk i pomaga w ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, anginach, zapaleniu zatok, oskrzeli
Miód wrzosowy posiada niesamowity zapach i smak dzięki olejkom eterycznym. Hamuje rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii w organizmie. Posiada właściwości rozgrzewające, jest polecany w stanach grypowych.
Jak prawie wszystko, co naturalne, także i miód jest... chętnie podrabiany. Dlaczego: bo zrobienie słodkiej substancji na bazie cukru i syropu glukozowo-fruktozowego i barwników jest... tanie. Dlatego też warto wiedzieć, jak rozróżnić prawdziwy miód od podróbki.
Jak podkreślają pszczelarze, na słoiku z miodem warto poszukać ,,kożuszka'', który powstaje na prawdziwym miodzie. To mieszanka pyłku, drobinek wosku i pierzgi. Miód sztuczny jest zazwyczaj jednolity. Prawdziwy miód pachnie woskiem i żywicą oraz kwiatami, z których nektar został pozyskany.
Najłatwiej rozpoznać miód, który krystalizuje. Wcześnie pozyskiwane miody rozpoczynają krystalizację nawet w ciągu kilku dni, a te zbierane jesienią - w ciągu kilku miesięcy. Pozostaje jeszcze pytanie: gdzie go kupić?
W wielu sklepach możemy kupić miód. Na opakowaniach czytamy najczęściej, że jest to mieszanka miodów z krajów Unii Europejskiej i spoza UE, a słoik kosztuje najczęściej kilkanaście złotych. Pewniejszym źródłem będzie pobliska pasieka lub renomowane sklepy z miodem działające przy dużych pasiekach, gdzie miód można kupić z pierwszej reki, i -choć niestety, nie jest on tak tani jak marketowy - to jest na pewno prawdziwy. Dobrym pomysłem na zakup miody są także stoiska na lokalnych jarmarkach, choć w czasie epidemii takie zakupy mogą być utrudnione.
I pamiętajmy: produkcja miodu to ciężka praca. Pszczoły muszą odwiedzić około 4 milionów kwiatów, aby zebrać nektar na 1 kg miodu. Podczas jednego "kursu" po nektar pszczoła odwiedza 50-100 kwiatów. Miód to: 80% naturalnych cukrów, 18% wody, 2% składników mineralnych, witamin, protein i pyłku. O tym jak wielką rolę spełniają pszczoły przy zapylaniu roślin może świadczyć fakt, że na zebranie 1 kg miodu odwiedzają prawie 8 500 000 kwiatów akacji lub 20 milionów kwiatów koniczyny.
A my możemy z tej dobroci czerpać - dosłownie - całymi garściami.
W czasach, gdy obawiamy się wirusów, pamiętajmy o starych ludowych sposobach na wzmocnienie odporności. Miód jest jedną z najkorzystniejszych dla nas substancji. Cieszmy się więc dobrym zdrowiem i... kochajmy pszczoły!